top of page

Árfolyamkockázat-kezelés

Részletes információ

A 2022-es és 2023-as évek devizapiaci árfolyammozgásai nagyon jól mutatják, hogy akár nagyon rövid időszak alatt is jelentősen el tud mozdulni a forint árfolyama a fontosabb devizákkal szemben.

Míg a korábbi években azt tapasztaltuk, hogy például az euró-forint esetében az éves árfolyam-elmozdulás nem haladta meg a 15-20 forintot, addig 2022-ben, illetve 2023-ban többször is előfordult, hogy akár egy hét alatt gyengült vagy erősödött a forint ekkora mértékban.

A lenti grafikonon jól látszik, hogy 2013 és 2020 közötti hét évben a forint az euróval szemben jellemzően 300 és 330-as árfolyamsávon belül mozgott, gyakorlatilag nem lépett ki belőle, addig 2021-2023 között ez a sáv 110 forintra tágult és az euróval szemben a forint 330-440-es széles sávban tartózkodott.

Nem nehéz belátni, hogy mindazok a vállalatok, akiknek devizában van a bevételük vagy kiadásuk, ki vannak téve a kedvezőtlen árfolyamalakulásból fakadó veszélynek.

Ezeknek a vállalatoknak nagy része tehetetlenül nézi az árfolyamok elmozdulását és sokszor nem csak a profit mértékét, de sokszor az egész tranzakció sikerességét is kockáztatják azzal, hogy nem védekeznek az árfolyamkockázattal szemben.

A devizapiacokon nagyon régóta lehetőség van úgynevezett határidős ügyletek kötni, aminek az a lényege, hogy a vállalat akár egy évre előre rögzített árfolyamon meg tudja venni illetve el tudja adni jövőbeli devizáját. 

Amikor ki kell fizetni a devizát, vagy amikor a számlára befolyik a deviza, a vállalat a határidős ügyletnek köszönhetően már előre rögzített árfolyamon tudja a devizát megvenni, illetve eladni, függetlenül attól, hogy mi lesz az akkori azonnali árfolyam.

EURHUF 2014-2023 szuk arfolyam.png
bottom of page